Pudding ryżowy po włosku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2862
Składniki:
- 75 g ryżu (najlepiej włoskiego arborio)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 45 g cukru
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka smażonej i posiekanej skórki pomarańczowej
- 20 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125 ml rumu lub koniaku
- 2 łyżki przesianej bułki tartej
- odrobina soli
Opis przygotowania:
Wstawić na średni ogień ryż z mlekiem i wanilią. Gotować przez 10 minut nie dopuszczając do wrzenia. Następnie dodać rodzynki, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i masło. Gotować, dopóki ryż będzie lekko miękki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Dodać ostrożnie jajka i żółtka, następnie rum. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką formę na bakę i wlać tam przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyjąć z formy i podać deser na ciepło.
Komentarze (0)