Pudding ryżowy po włosku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2665

Składniki:

  • 75 g ryżu (najlepiej włoskiego arborio)
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 45 g cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka smażonej i posiekanej skórki pomarańczowej
  • 20 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 125 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżki przesianej bułki tartej
  • odrobina soli

Opis przygotowania:

Wstawić na średni ogień ryż z mlekiem i wanilią. Gotować przez 10 minut nie dopuszczając do wrzenia. Następnie dodać rodzynki, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i masło. Gotować, dopóki ryż będzie lekko miękki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Dodać ostrożnie jajka i żółtka, następnie rum. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką formę na bakę i wlać tam przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyjąć z formy i podać deser na ciepło.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów