Pudding jabłkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1171
Składniki:
- 400 g chleba żytniego
- 4 słodkie jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pozostawić do dekoracji puddingu, a resztę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Do startych jabłek wsypać mielony cynamon, brązowy cukier oraz rodzynki. Składniki w misce dobrze wymieszać. Chleb żytni pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć je do kolejnej miski, zalać mlekiem i pozostawić na kilka minut do namoknięcia chleba. Następnie do namokniętego chleba wbić jajko i dodać do tego starte wcześniej jabłka z rodzynkami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 -20 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, udekorować pokrojonym jabłkiem i polać śmietaną.
Komentarze (0)