Pudding cytrynowy z bezą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1969
Składniki:
- Na pudding:
- 3 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Na bezę:
- 3 białka jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować pudding: mąkę utrzeć z cukrem w rondlu. Do utartych składników wlać mleko, skórkę cytrynową, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać roztrzepane widelcem żółtka, masło, sok cytrynowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do kubków deserowych i lekko przestudzić.
Przygotować bezę: białka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym nałożyć ją na przestudzone składniki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż piana z białek się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować bezę: białka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym nałożyć ją na przestudzone składniki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż piana z białek się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)