Custard (krem)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1948
Custard (krem)
fot. Interiot (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 6 żółtek jaj
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Laskę wanilii rozkroić nożem, przełożyć ją do rondla, zalać ją mlekiem, śmietaną i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z nich laskę wanilii i lekko je przestudzić. Żółtka jaj przełożyć do miski utrzeć je trzepaczką z cukrem na puszysta masę. Do utartej masy wlać stopniowo przygotowane wcześniej składniki mleczne z wanilią, po czym całość postawić na małym ogniu i mieszać energicznie do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miseczki. Wszystko posypać mielonym cynamonem. Gotowy krem podajemy do lodów i wszelkiego rodzaju ciast oraz tart.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów