Custard (krem)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1968
Składniki:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml mleka 2%
- 120 g cukru
- 6 żółtek jaj
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Laskę wanilii rozkroić nożem, przełożyć ją do rondla, zalać ją mlekiem, śmietaną i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z nich laskę wanilii i lekko je przestudzić. Żółtka jaj przełożyć do miski utrzeć je trzepaczką z cukrem na puszysta masę. Do utartej masy wlać stopniowo przygotowane wcześniej składniki mleczne z wanilią, po czym całość postawić na małym ogniu i mieszać energicznie do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miseczki. Wszystko posypać mielonym cynamonem. Gotowy krem podajemy do lodów i wszelkiego rodzaju ciast oraz tart.
Komentarze (0)