Pudding cytrynowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1660
Pudding cytrynowy
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 gotowy spód do ciasta (biszkopt)
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ze spodu do ciasta wyciąć kubkiem krążki, przełożyć je do odpowiednich miseczek żaroodpornych i zalać letnią wodą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, sól, wlać sok cytrynowy, dodać startą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ubitą wcześniej pianę z białek, ponownie wymieszać i całość wyłożyć na namoczone wodą krążki ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 30 minut. Gotowe wyciągnąć i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów