Pudding cytrynowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1660
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 gotowy spód do ciasta (biszkopt)
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ze spodu do ciasta wyciąć kubkiem krążki, przełożyć je do odpowiednich miseczek żaroodpornych i zalać letnią wodą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, sól, wlać sok cytrynowy, dodać startą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ubitą wcześniej pianę z białek, ponownie wymieszać i całość wyłożyć na namoczone wodą krążki ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 30 minut. Gotowe wyciągnąć i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)