Pudding bananowy z bezą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2450
Pudding bananowy z bezą
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na pudding:
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 4 okrągłe wafle ryżowe
  • 4 banany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na bezę:
  • 6 białek jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie do odpowiedniej miski włożyć wafle ryżowe i nałożyć na nie pokrojone banany. Mleko skondensowane zagotować i na wrzątek wsypać gotowy budyń waniliowy. Dodać do tego cukier puder i gotować do czasu, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i poprzekładać nią wafle z bananami.

Przygotować bezę: białka ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i nałożyć ją na wszystkie składniki. Potem otwartym płomieniem palnika zrumienić nałożoną pianę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów