Bananowy split
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4379
Składniki:
- 4 banany
- 0,5 l lodów waniliowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 12%
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Opis przygotowania:
Banany obierz z łupin i przekrój wzdłuż na połowę. Czekoladę pokrusz. Rodzynki opłucz we wrzącej wodzie. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka. W nieco większym, płaskim garnku zagotuj 1 szklankę wody. Zanurz rondelek z czekoladą we wrzątku. Wlej do czekolady śmietankę i podgrzej tak długo w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Mieszaj przez cały czas, aby uzyskać bardzo gładki krem. Banany skrop sokiem cytrynowym. Ułóż na deserowym talerzyku. Obok ułóż kulki lodów waniliowych. Polej gorącym sosem czekoladowym i posyp rodzynkami.
Komentarze (0)