Pstrąg z migdałami i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2376
Składniki:
- 4 pstrągi
- 20 dag płatków migdałowych
- 30 dag szpinaku
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- przyprawa do ryb
- pieprz
Opis przygotowania:
Pstrągi oczyścić, rozpołowić, usunąć ości, natrzeć solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wymoczyć w roztrzepanym jajku i obsypać płatkami migdałowymi. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, włożyć pstrąga i smażyć z obu stron na złoty kolor. Szpinak dobrze opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na szpinak położyć usmażonego pstrąga. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zmiksowane pomidory, doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie doprowadzić do wrzenia i zalać dookoła pstrąga na talerzu. Brzeg talerza zalać oliwą z oliwek i całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)