Pstrąg z migdałami i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2185
Pstrąg z migdałami i sosem pomidorowym
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 30 dag szpinaku
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • przyprawa do ryb
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pstrągi oczyścić, rozpołowić, usunąć ości, natrzeć solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wymoczyć w roztrzepanym jajku i obsypać płatkami migdałowymi. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, włożyć pstrąga i smażyć z obu stron na złoty kolor. Szpinak dobrze opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na szpinak położyć usmażonego pstrąga. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zmiksowane pomidory, doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie doprowadzić do wrzenia i zalać dookoła pstrąga na talerzu. Brzeg talerza zalać oliwą z oliwek i całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów