Przekładaniec czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3034
Składniki:
- 375 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 20 dag cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 12 herbatników
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 1 łyżka posiekanych pistacji
Opis przygotowania:
Masło stop w garnuszku, ostudź. Ubij jajka na gęstą kremową masę, dodaj do niej sól i cukier puder. Połącz z kakao, skórką z cytryny, likierem i kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Stale mieszając, dolewaj do masy cienkim strumieniem ostudzone masło.
Formę keksową wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż 3 herbatniki jeden koło drugiego. Zalej 1/3 masy i przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż jeszcze 2 warstwy herbatników, przekładając je masą. Ostatnią warstwą powinna być masa. Gotowy przekładaniec wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij go z formy, pokrój na porcje. Posyp uprażonymi pistacjami i orzeszkami.
Formę keksową wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż 3 herbatniki jeden koło drugiego. Zalej 1/3 masy i przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż jeszcze 2 warstwy herbatników, przekładając je masą. Ostatnią warstwą powinna być masa. Gotowy przekładaniec wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij go z formy, pokrój na porcje. Posyp uprażonymi pistacjami i orzeszkami.
Komentarze (0)