Przekładaniec

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2764
Przekładaniec
fot. SheGotTheBeat (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 10 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki drylowanych wiśni
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa orzechowa:
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • 3 białka jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Drożdże utrzeć z dwoma łyżkami cukru, wsypać 100 g mąki, wlać odrobinę ciepłego mleka i delikatnie wymieszać. Resztę mąki przesiać i w środku zrobić dołek. Gdy na rozczynie pojawią się bąbelki - należy wlać je do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka oraz pozostałe składniki, za wyjątkiem owoców i skórki pomarańczowej. Zagnieść ciasto i wyrabiać do chwili, aż odejdzie od ręki, po czym odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przygotowanie masy: utrzeć orzechy z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Owoce wymieszać ze skórką pomarańczową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Placki ułożyć w formie, przekładając je masą owocową i orzechową. Odstawić w ciepłe miejsce. Po ponownym wyrośnięciu ciasta należy posmarować je jajkiem, ponakłuwać z wierzchu i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50 minut.

Autor: magdam

Komentarze (2)

Robiłam ten sernik pycha!!!!!!!!!! daje 5punktów !polecam!

pomyliłam się z tym sernikiem ups! Ale chodziło o to ciasto:)

Podobne przepisy

Więcej przepisów