Przekładaniec
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2764
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 10 żółtek
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki drylowanych wiśni
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- Masa orzechowa:
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 150 g cukru
- 3 białka jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Drożdże utrzeć z dwoma łyżkami cukru, wsypać 100 g mąki, wlać odrobinę ciepłego mleka i delikatnie wymieszać. Resztę mąki przesiać i w środku zrobić dołek. Gdy na rozczynie pojawią się bąbelki - należy wlać je do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka oraz pozostałe składniki, za wyjątkiem owoców i skórki pomarańczowej. Zagnieść ciasto i wyrabiać do chwili, aż odejdzie od ręki, po czym odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Przygotowanie masy: utrzeć orzechy z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Owoce wymieszać ze skórką pomarańczową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Placki ułożyć w formie, przekładając je masą owocową i orzechową. Odstawić w ciepłe miejsce. Po ponownym wyrośnięciu ciasta należy posmarować je jajkiem, ponakłuwać z wierzchu i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50 minut.
Przygotowanie masy: utrzeć orzechy z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Owoce wymieszać ze skórką pomarańczową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Placki ułożyć w formie, przekładając je masą owocową i orzechową. Odstawić w ciepłe miejsce. Po ponownym wyrośnięciu ciasta należy posmarować je jajkiem, ponakłuwać z wierzchu i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50 minut.
Komentarze (2)
Robiłam ten sernik pycha!!!!!!!!!! daje 5punktów !polecam!
pomyliłam się z tym sernikiem ups! Ale chodziło o to ciasto:)