Przekąska z mleka, śmietany i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1871
Składniki:
- 250 g sera Camembert
- 120 ml mleka 3,2%
- 120 ml śmietany 18%
- 20 g surowego boczku
- 2 listki laurowe
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Do rondla wlać mleko oraz śmietanę i ogrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać do tego pokrojony na małe kawałki ser Camembert i całość ogrzewać do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy przelać do szklanek, przestudzić i wstawić do lodówki na 30 minut. Boczek surowy pokroić w dużą kostkę i oprószyć go szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką. Następnie przełożyć go rondla, dodać do tego liście laurowe, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu boczku wyciągnąć składniki z lodówki i dodać do nich ugotowane mięso.
Komentarze (0)