Przekąska z mleka, śmietany i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1871
Przekąska z mleka, śmietany i boczku
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g sera Camembert
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 120 ml śmietany 18%
  • 20 g surowego boczku
  • 2 listki laurowe
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Do rondla wlać mleko oraz śmietanę i ogrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać do tego pokrojony na małe kawałki ser Camembert i całość ogrzewać do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy przelać do szklanek, przestudzić i wstawić do lodówki na 30 minut. Boczek surowy pokroić w dużą kostkę i oprószyć go szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką. Następnie przełożyć go rondla, dodać do tego liście laurowe, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu boczku wyciągnąć składniki z lodówki i dodać do nich ugotowane mięso.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów