Deser z mango, jagód, mleka sojowego i agaru

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3184
Deser z mango, jagód, mleka sojowego i agaru
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki agaru w proszku
  • 2 mango
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka śmietanki sojowej
  • 1 szklanka jagód

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Agar dodać do wrzącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Następnie mleko sojowe zmieszać z sokiem z agawy, podgrzać (ale nie gotować), ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym agarem. Potem przestudzić w lodowce. Śmietankę sojową ubić z cukrem waniliowym na puszystą pianę, nałożyć na przestudzone mleko i wstawić ponownie do lodówki na 7 minut. W tym czasie mango, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i dodać go do wyciągniętego z lodówki deseru. Całość udekorować jagodami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów