Auflauf ze śmietany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2456
Składniki:
- 3 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 żółtek
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- 1 kieliszek rumu
Opis przygotowania:
Śmietanę zagotować z 3/4 szklanki mąki, masłem i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Po zagotowaniu przecedzić przez sitko i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać cukier puder, sok z cytryny, 10 żółtek i dokładnie wyrobić. Przygotować formę do pieczenie wysmarować ja masłem i obsypać mąka, do formy przełożyć całą masę i piec na rumiany kolor w temperaturze do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polać rumem, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)