Przegrzebki z boczkiem i majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 739
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- 200 ml majonezu
- 6 mrożonych przegrzebek
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- zielony koperek do dekoracji
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Koperek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Majonez wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, dokładnie oczyścić z brązowego przewodu, oprószyć szczyptą soli oraz białego pieprzu i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do majonezu na talerzu. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, również zrumienić go na średnim ogniu, po czym dodać go do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Gotową wyłożyć na przegrzebki z boczkiem. Wszystko posypać pokrojonym koperkiem.
Komentarze (0)