Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i lanymi kluskami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 800 bulionu warzywnego
- 300 g ciecierzycy
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 marchewka
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
- Na lane kluski:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki gotowanego bulionu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ciecierzycę zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 30 minut. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ćwiartkę z kurczaka przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z bulionu, obrać z kości i podzielić na małe kawałeczki. Do bulionu wsypać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i dodać obrane mięso z kurczaka, postawić na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty.
Przygotować lane kluski: jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli i wlać do tego 2 łyżki z gotowanego bulionu. Następnie składniki w kubku dokładnie rozmieszać trzepaczką i przelać je do gotowanej potrawy w rondlu. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować lane kluski: jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli i wlać do tego 2 łyżki z gotowanego bulionu. Następnie składniki w kubku dokładnie rozmieszać trzepaczką i przelać je do gotowanej potrawy w rondlu. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)