Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i lanymi kluskami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1838
Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i lanymi kluskami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 bulionu warzywnego
  • 300 g ciecierzycy
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • Na lane kluski:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki gotowanego bulionu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ciecierzycę zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 30 minut. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ćwiartkę z kurczaka przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z bulionu, obrać z kości i podzielić na małe kawałeczki. Do bulionu wsypać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i dodać obrane mięso z kurczaka, postawić na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty.

Przygotować lane kluski: jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli i wlać do tego 2 łyżki z gotowanego bulionu. Następnie składniki w kubku dokładnie rozmieszać trzepaczką i przelać je do gotowanej potrawy w rondlu. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów