Potrawka z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2680
Składniki:
- 600 g dyni
- 60 g masła
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynie umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Mleko wlać do garnka, dodać dynię, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy i zagotować do miękkości dyni. Przyrządzić sos: 40 g masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu, wbić do niej dwa żółtka, dobrze rozmieszać i zestawić z ognia. Żółtka powinny się lekko ściąć. Cebule obrać pokroić drobno i zeszklić na pozostałym maśle. Ugotowaną dynię zmiksować z gotowanym wywarem (usunąć jedynie listek laurowy). Zmiksowaną dynię dodać do cebuli, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 10 minut. Następnie zalaćrozmieszanymi żółtkami. Gotowa potrawkę wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Podajemy na gorąco.
Komentarze (1)
Niedobre, zrobiłam i nie smakowało ani mnie ani memu mężczyźnie. Sorry. Nie polecam.