Potrawka z kurczaka z ryżem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5742
Składniki:
- 2 kg ud z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 średnia cukinia pokrojona wzdłuż na ćwiartki i w plastry
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2-3 szklanki zupy pieczarkowej w puszce lub zrobionej z zupy w proszku
- zielenina (koperek, pietruszka) drobno posiekana
- 1 puszka kukurydzy
Opis przygotowania:
W dużym rondlu, który może być użyty do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy masło. Gdy masło się rozgrzeje dodajemy do rondla ryż. Podgrzewamy mieszając do momentu aż ryż nie będzie już szklisty, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i chwilę dusimy razem. W międzyczasie rozcieńczamy zupę pieczarkową.
Do rondla wlewamy zupę pieczarkową i mieszając doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka.
Rondel wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekamy przez około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika potrawę po kilku minutach przekładamy do salaterki, posypujemy zieleniną i podajemy.
Smacznego:)))
Do rondla wlewamy zupę pieczarkową i mieszając doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka.
Rondel wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekamy przez około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika potrawę po kilku minutach przekładamy do salaterki, posypujemy zieleniną i podajemy.
Smacznego:)))
Komentarze (0)