Aloo Methi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1041
Aloo Methi
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 70 g kozieradki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Papryczkę chili, kozieradkę oraz ziemniaki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Kozieradkę drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony kminek. Smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i cebulę. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, pokrojone ziemniaki i kozieradkę. Całość posypać mieloną kurkumą, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Podczas smażenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów