Aloo Methi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1041
Składniki:
- 70 g kozieradki
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Papryczkę chili, kozieradkę oraz ziemniaki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Papryczkę pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Kozieradkę drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony kminek. Smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i cebulę. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, pokrojone ziemniaki i kozieradkę. Całość posypać mieloną kurkumą, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Podczas smażenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony kminek. Smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i cebulę. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, pokrojone ziemniaki i kozieradkę. Całość posypać mieloną kurkumą, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Podczas smażenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)