Aloo gosht

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 795
Aloo gosht
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 6 ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, ostrej papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Czosnek z imbirem obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mięso podzielić na porcje. Pomidory pokroić na małe kawałki

Do rondla wlać olej, wrzucić pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory, porcje mięsa i zalać wodą tak, aby mięso nie wystawało. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, dodać pokrojony świeży imbir i całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.

Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze do ich miękkości. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów