Aloo gosht
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 795
Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 6 ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 zielona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Czosnek z imbirem obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mięso podzielić na porcje. Pomidory pokroić na małe kawałki
Do rondla wlać olej, wrzucić pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory, porcje mięsa i zalać wodą tak, aby mięso nie wystawało. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, dodać pokrojony świeży imbir i całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze do ich miękkości. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki
Do rondla wlać olej, wrzucić pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory, porcje mięsa i zalać wodą tak, aby mięso nie wystawało. Następnie wsypać wszystkie mielone przyprawy, dodać pokrojony świeży imbir i całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze do ich miękkości. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)