Pomidory z sałatką majonezową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1320
Składniki:
- 4 pomidory
- pęczek świeżej bazylii
- Sałatkę:
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połówki i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kukurydzy w misce. Jajka przełożyć do rondla do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego majonez, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na przekrojone wcześniej pomidory i udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować sałatkę: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kukurydzy w misce. Jajka przełożyć do rondla do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego majonez, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na przekrojone wcześniej pomidory i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)