Sałatka majonezowa z ciastem francuskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6177
Składniki:
- 3 jajka
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 1 słoik majonezu
- 1 mrożone ciasto francuskie do 450 g
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować małe foremki do ciasta w kształcie muszelek. Formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na zloty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, usunąć foremki i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do salaterki. Do jajek dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i paprykę. Dodać do tego szczypiorek i część natki pietruszki. Pozostałą natkę pietruszki pozostawić do dekoracji. Wszystko posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać z majonezem. Następnie łyżką nałożyć sałatkę do miseczek z ciasta francuskiego i ułożyć na talerzu. Talerz udekorować natką zielonej pietruszki. Do spożycia podawać na zimno.
Komentarze (0)