Gruszki pieczone z panna cottą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1883
Składniki:
- 125 g cukru
- 50 g masła
- 6 gruszek Bera Hardy
- 1 szklanka wina deserowego Caluso passito,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na panna cottę:
- 100 g serka mascarpone
- 75 g cukru waniliowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki mleka 2 %
Opis przygotowania:
Gruszki umyć i osączyć z wody. Przygotować panna cottę: żelatynę spożywcza zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę przelać do rondla, wlać do niej mleko, wsypać cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Potem dodać do tego stopniowo serek mascarpone, aż do wyczerpania składnika i całość mieszać drewnianą łyżką. Po czym składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, dobrze wymieszać i przelać do plastikowych foremek. Składniki w foremkach przestudzić i włożyć do lodówki, aby żelatyna dobrze zakrzepła. Wtedy wszystko wyciągnąć z lodówki, foremek i wyłożyć na talerz. Gruszki pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć je do brytfanki. Do gruszek wlać wino deserowe, dodać masło i wszystko zasypać cukrem. Składniki w brytfance wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do panna cotty na talerzu.
Komentarze (0)