Polpettone alla fiorentina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 317
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g masła
- 150 g mielonej dojrzewającej szynki wieprzowej
- 100 g mortadeli w plastrach
- 60 ml białego wytrawnego wina
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki startego sera mozzarella
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kromki chleba czerstwego przełożyć do miski, zalać je 1 szklanką wody i moczyć przez 5 minut. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Do miski dodać mięso mielone, mieloną szynkę i wsypać starty parmezan. Wlać do tego 30 ml białego wytrawnego wina (pozostałe 30 ml pozostawić do smażenia). Namoczony wcześniej czerstwy chleb odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajka i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu bułkę tartą przesypać na stolnice i nałożyć na nią wymieszane składniki z miski. Wszystko rozpłaszczyć ręcznie, po czym nałożyć na to plastry mortadeli i posypać startą mozzarellą. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego przygotowany rulon mięsny. Polać go pozostałym winem wytrawnym i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i polać wywarem ze smażenia.
Komentarze (0)