Polpettone alla fiorentina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 317

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g masła
  • 150 g mielonej dojrzewającej szynki wieprzowej
  • 100 g mortadeli w plastrach
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki startego sera mozzarella
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Kromki chleba czerstwego przełożyć do miski, zalać je 1 szklanką wody i moczyć przez 5 minut. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Do miski dodać mięso mielone, mieloną szynkę i wsypać starty parmezan. Wlać do tego 30 ml białego wytrawnego wina (pozostałe 30 ml pozostawić do smażenia). Namoczony wcześniej czerstwy chleb odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajka i wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu bułkę tartą przesypać na stolnice i nałożyć na nią wymieszane składniki z miski. Wszystko rozpłaszczyć ręcznie, po czym nałożyć na to plastry mortadeli i posypać startą mozzarellą. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego przygotowany rulon mięsny. Polać go pozostałym winem wytrawnym i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i polać wywarem ze smażenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów