Półkruche paszteciki z dowolnym farszem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2756

Składniki:

  • 300 gr mąki pszennej lub mieszanej (pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej)
  • 150 gr masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (w przypadku solonego masła nie trzeba)
  • 1 jajko lub białko do smarowania i klejenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozwałkować na pasek o szerokości ok 10 cm.
Ułożyć wzdłuż dowolny gęsty farsz (mięsny, pieczarkowy, szpinakowy, do farszu dobrze jest dodać jajko lub żółtko, żeby związać farsz, ponieważ paszteciki są "otwarte"), zawinąć w roladę, brzeg skleić jajkiem, kroić plastry- paszteciki o szerokości 3-4cm.
Kłaść na natłuszczoną blachę (jeśli pieczemy na pergaminie, pergamin też należy natłuścić, te paszteciki łatwo się przyklejają), posmarować pozostałym jajkiem, ewentualnie posypać makiem lub sezamem.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów