Półkruche paszteciki z dowolnym farszem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2756
Składniki:
- 300 gr mąki pszennej lub mieszanej (pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej)
- 150 gr masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (w przypadku solonego masła nie trzeba)
- 1 jajko lub białko do smarowania i klejenia
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto.
Rozwałkować na pasek o szerokości ok 10 cm.
Ułożyć wzdłuż dowolny gęsty farsz (mięsny, pieczarkowy, szpinakowy, do farszu dobrze jest dodać jajko lub żółtko, żeby związać farsz, ponieważ paszteciki są "otwarte"), zawinąć w roladę, brzeg skleić jajkiem, kroić plastry- paszteciki o szerokości 3-4cm.
Kłaść na natłuszczoną blachę (jeśli pieczemy na pergaminie, pergamin też należy natłuścić, te paszteciki łatwo się przyklejają), posmarować pozostałym jajkiem, ewentualnie posypać makiem lub sezamem.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor.
Rozwałkować na pasek o szerokości ok 10 cm.
Ułożyć wzdłuż dowolny gęsty farsz (mięsny, pieczarkowy, szpinakowy, do farszu dobrze jest dodać jajko lub żółtko, żeby związać farsz, ponieważ paszteciki są "otwarte"), zawinąć w roladę, brzeg skleić jajkiem, kroić plastry- paszteciki o szerokości 3-4cm.
Kłaść na natłuszczoną blachę (jeśli pieczemy na pergaminie, pergamin też należy natłuścić, te paszteciki łatwo się przyklejają), posmarować pozostałym jajkiem, ewentualnie posypać makiem lub sezamem.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor.
Komentarze (0)