Empire biscuit
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2203
Składniki:
- 340 g masy marcepanowej
- 24 wiśnie koktajlowe
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do miski wsypać cukier, dodać do niego masło i razem utrzeć na jednolita masę. Do utartej masy wsypać mąkę, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Foremką wyciąć odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe krążki kieliszkiem. Wycięte krążki masy nałożyć na połowę ciastek. Nałożyć na to pozostałe ciastka i ponownie masę marcepanową. Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)