Empire biscuit

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2203
Empire biscuit
fot. Davidspiers (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 340 g masy marcepanowej
  • 24 wiśnie koktajlowe
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do miski wsypać cukier, dodać do niego masło i razem utrzeć na jednolita masę. Do utartej masy wsypać mąkę, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 3 mm. Foremką wyciąć odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć małe krążki kieliszkiem. Wycięte krążki masy nałożyć na połowę ciastek. Nałożyć na to pozostałe ciastka i ponownie masę marcepanową. Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów