Polenta z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3162
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 10 suszonych fig
- 10 dag fasoli szparagowej
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 4 pomidory
- 6 liści szpinaku
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki do przybrania
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zagotować około 1 l lekko osolonej wody. Kiedy zacznie wrzeć - wsypać mąkę kukurydzianą, mielone orzechy i pokrojone drobno figi. Całość mieszać drewnianą łyżką i zmniejszyć gaz. Kiedy masa będzie gęsta, należy uformować z niej kotlety. Następnie wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek zmiażdżyć. Bakłażana i cukinię pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagowa pokroić na małe kawałki. Liście szpinaku pokroić na kilka części. Pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do niej cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać bakłażana, cukinię i fasolę. Wszystko wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pomidory, wymieszać i wrzucić szpinak. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i przełożyć na talerz. Na warzywa położyć uformowanego kotleta i przyozdobić natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)