Polenta z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2990
Polenta z warzywami
fot. mincus / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 10 suszonych fig
  • 10 dag fasoli szparagowej
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 4 pomidory
  • 6 liści szpinaku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki do przybrania
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zagotować około 1 l lekko osolonej wody. Kiedy zacznie wrzeć - wsypać mąkę kukurydzianą, mielone orzechy i pokrojone drobno figi. Całość mieszać drewnianą łyżką i zmniejszyć gaz. Kiedy masa będzie gęsta, należy uformować z niej kotlety. Następnie wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek zmiażdżyć. Bakłażana i cukinię pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagowa pokroić na małe kawałki. Liście szpinaku pokroić na kilka części. Pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, dodać do niej cebulę, czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać bakłażana, cukinię i fasolę. Wszystko wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pomidory, wymieszać i wrzucić szpinak. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i przełożyć na talerz. Na warzywa położyć uformowanego kotleta i przyozdobić natką pietruszki. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów