Polenta z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2429
Polenta z pieczarkami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 30 dag szpinaku
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Na polentę:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki śmietany
  • Na zasmażkę:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Piersi indyka posolić i smażyć do miękkości. Do rondla wlać 2 szklanki wody, postawić na ogniu, dodać sól i wsypywać powoli kaszę kukurydzianą. Kaszę mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie wchłonie wodę, następnie wyciągnąć i uformować krążki. Jeden z krążków położyć na środku talerza, posmarować go powidłami śliwkowymi, a na powidłach położyć piersi indyka. Na mięso położyć kolejną porcję powideł i nakryć drugim krążkiem polenty. Szpinak sparzyć wrzątkiem i położyć na krążku.

Przygotować sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i dodać do cebuli. Całość przykryć i dusić do 10 minut na małym ogniu. W tym czasie przyrządzić zasmażkę.

W rondelku stopić masło, dodać do niego mąkę i przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać ją do pieczarek, wymieszać, zagotować, zastawić z ognia i zalać śmietaną. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów