Polenta z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2429
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 30 dag szpinaku
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- sól
- Na polentę:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na sos:
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki śmietany
- Na zasmażkę:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Piersi indyka posolić i smażyć do miękkości. Do rondla wlać 2 szklanki wody, postawić na ogniu, dodać sól i wsypywać powoli kaszę kukurydzianą. Kaszę mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie wchłonie wodę, następnie wyciągnąć i uformować krążki. Jeden z krążków położyć na środku talerza, posmarować go powidłami śliwkowymi, a na powidłach położyć piersi indyka. Na mięso położyć kolejną porcję powideł i nakryć drugim krążkiem polenty. Szpinak sparzyć wrzątkiem i położyć na krążku.
Przygotować sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i dodać do cebuli. Całość przykryć i dusić do 10 minut na małym ogniu. W tym czasie przyrządzić zasmażkę.
W rondelku stopić masło, dodać do niego mąkę i przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać ją do pieczarek, wymieszać, zagotować, zastawić z ognia i zalać śmietaną. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i dodać do cebuli. Całość przykryć i dusić do 10 minut na małym ogniu. W tym czasie przyrządzić zasmażkę.
W rondelku stopić masło, dodać do niego mąkę i przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać ją do pieczarek, wymieszać, zagotować, zastawić z ognia i zalać śmietaną. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)