Kukurydza grillowana z sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 638
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 limonka
- sól
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- szczypta mielonej czerwonej ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Kolby kukurydzy obrać z liści i wysmarować je rozpuszczonym masłem. Oprószyć je szczyptą soli i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Kukurydzę grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt, wsypać cukier, szczyptę soli, suszone oregano i wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do małych miseczek, oprószyć ostrą mieloną czerwoną papryką, posypać natką zielonej pietruszki i dodać do kukurydzy na talerzu.
Wszystko skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt, wsypać cukier, szczyptę soli, suszone oregano i wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do małych miseczek, oprószyć ostrą mieloną czerwoną papryką, posypać natką zielonej pietruszki i dodać do kukurydzy na talerzu.
Wszystko skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki.
Komentarze (0)