Kukurydza grillowana z sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 42
Kukurydza grillowana z sosem czosnkowym
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 limonka
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • szczypta mielonej czerwonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania:

Kolby kukurydzy obrać z liści i wysmarować je rozpuszczonym masłem. Oprószyć je szczyptą soli i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Kukurydzę grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt, wsypać cukier, szczyptę soli, suszone oregano i wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do małych miseczek, oprószyć ostrą mieloną czerwoną papryką, posypać natką zielonej pietruszki i dodać do kukurydzy na talerzu.

Wszystko skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów