Łopatka wieprzowa z polentą i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1870
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 15 g tartego sera cheddar
- 6 łyżek oleju
- 5 g suszonych podgrzybków
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 bagietki sezamowe
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone grzyby moczyć przez 15 minut w 1 szklance wody. Potem osączyć z jej nadmiaru, a grzyby pokroić w drobną kostkę. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wsypać mąkę kukurydzianą wraz z tartym serem cheddar. Potem zmniejszyć ogień i gotować składniki do czasu, aż zgęstnieją. W czasie gotowania przemieszać je kilka razy drewnianą łyżką. Następnie gęste ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niego pokrojone drobno grzyby oraz porcje mięsa. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i tłuczonymi pistacjami. Gotową potrawę można podawać z bagietką z sezamem.
Komentarze (0)