Łopatka wieprzowa z polentą i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1870
Łopatka wieprzowa z polentą i grzybami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 6 łyżek oleju
  • 5 g suszonych podgrzybków
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 bagietki sezamowe
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone grzyby moczyć przez 15 minut w 1 szklance wody. Potem osączyć z jej nadmiaru, a grzyby pokroić w drobną kostkę. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wsypać mąkę kukurydzianą wraz z tartym serem cheddar. Potem zmniejszyć ogień i gotować składniki do czasu, aż zgęstnieją. W czasie gotowania przemieszać je kilka razy drewnianą łyżką. Następnie gęste ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niego pokrojone drobno grzyby oraz porcje mięsa. Całość oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i tłuczonymi pistacjami. Gotową potrawę można podawać z bagietką z sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów