Polędwica z ziemniakami i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1025
Składniki:
- 600 g parzonej polędwicy wieprzowej
- 500 g ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, wsypać natkę zielonej pietruszki i ubić tłuczkiem na jednolitą miazgę. Po ubiciu ziemniaki wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i w całości dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie polędwicę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ją przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ja z ognia, podzielić na porcje i dodać do całości.
Komentarze (0)