Polędwica z ziemniakami i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1025
Polędwica z ziemniakami i marchewką
fot. grafvision / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 g parzonej polędwicy wieprzowej
  • 500 g ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, wsypać natkę zielonej pietruszki i ubić tłuczkiem na jednolitą miazgę. Po ubiciu ziemniaki wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i w całości dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie polędwicę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć ją przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ja z ognia, podzielić na porcje i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów