Polędwica wołowa z ziemniakami, boczkiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2891
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 20 g wędzonego bekonu
- 6 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwice oprószyć pieprzem, solą, majerankiem, tymiankiem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać ją 4 łyżkami oleju, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. W czasie pieczenia podlewać ją tłuszczem z pieczenia. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę bekon oraz starte wcześniej ziemniaki i doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ziemniaków. Następnie dokładnie wymieszać i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do mięsa na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)