Polędwica wołowa z grilla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2305
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łodygi selera
- 1 liść bananowca
- Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 cm marynowanego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 0,5 szklanki wina ryżowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz liść bananowca umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonego czosnku wlać wino ryżowe, miód lipowy, sos sojowy, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Mięso oprószyć pieprzem, solą, mielonym tymiankiem i przełożyć do marynaty. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć z lodówki, mięso osączyć z marynaty, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i trzymać na rozpalonym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Gotowe ściągnąć, podzielić na porcje i przełożyć na liść bananowca. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki, nadziać ją na łodygi selera i dodać do całości.
Komentarze (0)