Polędwica wieprzowa z krewetkami w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3887
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 4 krewetki tygrysie (mrożone)
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 zioła angielskie
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Polędwicę umyć, oprószyć pieprzem i solą, podzielić na porcje, zalać wodą i ugotować do miękkości na małym ogniu. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew zalać wodą, po czym ugotować w jednym garnku do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry, ziemniaki utłuc, a marchew pokroić na kawałki i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry i pozbawioną nasion paprykę, doprawić do smaku solą, wymieszać i przełożyć na talerz. Na ziemniaki wyłożyć ugotowaną polędwicę.
Przygotować sos musztardowy: musztardę zmieszać ze śmietaną, dodać ocet winny oraz sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i polać całe mięso.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć solą, nabić na patyczki i smażyć na patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na rumiany kolor. Gotowe dodać do potrawy. Całość udekorować świeżą gałązką rozmarynu.
Przygotować sos musztardowy: musztardę zmieszać ze śmietaną, dodać ocet winny oraz sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i polać całe mięso.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć solą, nabić na patyczki i smażyć na patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na rumiany kolor. Gotowe dodać do potrawy. Całość udekorować świeżą gałązką rozmarynu.
Komentarze (0)