Gwiazdki wigilijne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2153
Gwiazdki wigilijne
fot. Ben Demey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 14 dag mąki
  • 2 kieliszek cukru
  • 15 dag maku
  • 10 dag rodzynek
  • 0,5 l śmietany
  • 1 aromat do ciasta
  • 1 żółtko
  • cukier puder
  • tłuszcz do pieczenia

Opis przygotowania:

Do mąki wbić żółtko, śmietanę, cukier. Wyrobić ciasto, dodać do niego aromat i rozwałkować, Mak sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Z wyrobionego ciasta uformować foremką gwiazdki, następnie w ich środki ułożyć rodzynki i obsypać je makiem. Gwiazdki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów