Gwiazdki wigilijne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2319
Składniki:
- 14 dag mąki
- 2 kieliszek cukru
- 15 dag maku
- 10 dag rodzynek
- 0,5 l śmietany
- 1 aromat do ciasta
- 1 żółtko
- cukier puder
- tłuszcz do pieczenia
Opis przygotowania:
Do mąki wbić żółtko, śmietanę, cukier. Wyrobić ciasto, dodać do niego aromat i rozwałkować, Mak sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Z wyrobionego ciasta uformować foremką gwiazdki, następnie w ich środki ułożyć rodzynki i obsypać je makiem. Gwiazdki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (0)