Płoć w winie z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1751
Płoć w winie z warzywami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • 200 g pomidorków cherry
  • 200 g pomidorków koktajlowych pomarańczowych
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 płocie
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu czerwonego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryby umyć i osaczyć z wody. Pomidorki cherry oraz pomarańczowe pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z pomidorkami. Następnie wlać do tego czerwony ocet, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz. Płocie oczyścić z wnętrzności, ości, łbów i naciąć ich boki ostrym nożem. Wnętrza ryb oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i włożyć liście laurowe. Potem przełożyć ryby do rondla, zalać winem, dodać świeży tymianek i gotować do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z wina i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów