Płoć w winie z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1751
Składniki:
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 200 g pomidorków cherry
- 200 g pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 płocie
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 cebula
- 1 łyżka octu czerwonego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ryby umyć i osaczyć z wody. Pomidorki cherry oraz pomarańczowe pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z pomidorkami. Następnie wlać do tego czerwony ocet, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz. Płocie oczyścić z wnętrzności, ości, łbów i naciąć ich boki ostrym nożem. Wnętrza ryb oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i włożyć liście laurowe. Potem przełożyć ryby do rondla, zalać winem, dodać świeży tymianek i gotować do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia, osączyć z wina i dodać do całości.
Komentarze (0)