Kluski ziemniaczane w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4813
Składniki:
- Kluski:
- 0,5 kg ziemniaków
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Kluski: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć w maszynce. Dodać masło, jajko i mąkę. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, z której następnie należy formować ok. 4-5 centymetrowe kluski. Gotować je w lekko osolonej wodzie. Wyciągać łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu, polać sosem pomidorowym i od razu podawać.
Sos pomidorowy: Podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone na kawałki pomidory, sól i pieprz do smaku. Dusić wszystko ok. 5 minut.
Sos pomidorowy: Podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone na kawałki pomidory, sól i pieprz do smaku. Dusić wszystko ok. 5 minut.
Komentarze (2)
Kluski w przetworach?
Mała pomyłka, dziękuję za informację. :)