Pkhali
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2563
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki natki kolendry
- 2 łyżki natki zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 granat
- 0,5 łyżeczki nasion mielonej kozieradki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak, natkę kolendry oraz natkę zielonej pietruszki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miksera. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w mikserze. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wrzucić mielone orzechy i wsypać mieloną kozieradkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować, dodać do tego wyłuskane nasiona granatu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)