Pkhali

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1361
Pkhali
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 2 łyżki natki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 granat
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak, natkę kolendry oraz natkę zielonej pietruszki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miksera. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników w mikserze. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wrzucić mielone orzechy i wsypać mieloną kozieradkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować, dodać do tego wyłuskane nasiona granatu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy