Lasagne z kotletami z ciecierzycy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 6 płatów makaronu lasagne
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbir
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Makaron lasagne zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Następnie wysmarować go musztardą i oprószyć 1 łyżeczką mielonego kminku oraz przyprawą garam masala. Oprószony makaron zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę z ciecierzycy, obrany i pokrojony drobno czosnek, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, wsypać imbir, 1 łyżeczkę garam masala i curry. Wszystko doprawić solą oraz pieprzem, po czym wlać maślankę i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu.
Komentarze (0)