Lasagne z kotletami z ciecierzycy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1794
Lasagne z kotletami z ciecierzycy
fot. dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbir
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Makaron lasagne zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Następnie wysmarować go musztardą i oprószyć 1 łyżeczką mielonego kminku oraz przyprawą garam masala. Oprószony makaron zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę z ciecierzycy, obrany i pokrojony drobno czosnek, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, wsypać imbir, 1 łyżeczkę garam masala i curry. Wszystko doprawić solą oraz pieprzem, po czym wlać maślankę i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów