Placki z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2679
Placki z rodzynkami
fot. Amy the Nurse / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 320 g rodzynek
  • 2 szklanki mleka
  • 60 g topionego masła
  • 50 g cukru
  • 40 g miodu
  • 20 g drożdży
  • 3 g soli

Opis przygotowania:

2 łyżki maki, pół szklanki letniego mleka zmieszać z drożdżami, wyrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, jajka, rodzynki i sól. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 15 minut, aby wyrosła. Po tym czasie stopić masło na patelni i smażyć na nim uformowane placki na zloty kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na talerz i polać miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów