Placki z rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2679
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 320 g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 60 g topionego masła
- 50 g cukru
- 40 g miodu
- 20 g drożdży
- 3 g soli
Opis przygotowania:
2 łyżki maki, pół szklanki letniego mleka zmieszać z drożdżami, wyrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, jajka, rodzynki i sól. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 15 minut, aby wyrosła. Po tym czasie stopić masło na patelni i smażyć na nim uformowane placki na zloty kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na talerz i polać miodem.
Komentarze (0)