Omlet z ostrygami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2563
Omlet z ostrygami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych ostryg
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ostrygi rozmrozić, wyjąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie wypłukać najpierw w 2 szklankach lekko osolonej wody, a później opłukać pod bieżącą wodą. Dymkę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Następnie dodać do nich pokrojone warzywa, wlać wino ryżowe, sos sojowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Do czosnku dodać oczyszczone ostrygi i smażyć pod przykryciem przez 30 sekund. Potem dodać do tego wszystkie rozmieszane składniki. Całość smażyć do czasu, aż jajka zetną się z jednej strony.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów