Omlet z ostrygami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2563
Składniki:
- 8 mrożonych ostryg
- 3 jajka
- 2 łyżeczki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ostrygi rozmrozić, wyjąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie wypłukać najpierw w 2 szklankach lekko osolonej wody, a później opłukać pod bieżącą wodą. Dymkę ze szczypiorkiem oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Następnie dodać do nich pokrojone warzywa, wlać wino ryżowe, sos sojowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Do czosnku dodać oczyszczone ostrygi i smażyć pod przykryciem przez 30 sekund. Potem dodać do tego wszystkie rozmieszane składniki. Całość smażyć do czasu, aż jajka zetną się z jednej strony.
Komentarze (0)