Burger z jajkiem, boczkiem i ostrygami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1794
Składniki:
- 4 mrożone ostrygi
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 liście sałaty
- 2 bułki do burgerów
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Bułki przekroić na połówki, wyłożyć je sałatą i przełożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć mąką. Następnie smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na małym ogniu i dodać do całości. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, wbić do niej jajka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)