Grzanki z boczkiem, serem jabłkiem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2212
Grzanki z boczkiem, serem jabłkiem i papryką
fot. hern42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 240 g sera Camembert
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 zielone papryki jalapeño
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 jabłko
  • 1 mała bagietka

Opis przygotowania:

Paprykę oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 2 cm, lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i wyłożyć na talerz. Plastry wędzonego boczku dokładnie zrumienić na rozgrzanej patelni, a zrumienione ściągnąć z patelni (tłuszczu z wytopionego boczku nie wylewać) i wyłożyć je na grzanki na talerzu. Ser Camembert pokroić w plastry i dodać do składników na talerzu. Paprykę przełożyć na patelnię z wytopionym tłuszczem po wędzonym i dodać do tego pokrojone plastry jabłka. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko spiąć małymi wykałaczkami i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów