Ośmiornica z sałatą i koperkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1878
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 mrożona mała ośmiornica
- 1 główka salaty strzępiastej
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę oraz zielony koperek pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie odciąć z niej macki i przełożyć je na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni. Macki smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z warzywami. Wszystko posypać suszoną kolendrą i skropić sokiem ze świeżej cytryny.
Komentarze (0)