Ośmiornica z sałatą i koperkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1878
Ośmiornica z sałatą i koperkiem
fot. JohnKarak / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mrożona mała ośmiornica
  • 1 główka salaty strzępiastej
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę oraz zielony koperek pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie odciąć z niej macki i przełożyć je na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni. Macki smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z warzywami. Wszystko posypać suszoną kolendrą i skropić sokiem ze świeżej cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów