Placki warzywne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2163
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 zielona cukinia
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwiartki i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte składniki przełożyć do miski. Jajko wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mąką, szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepane składniki przelać do pokrojonych warzyw i całość wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i łopatką nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron do miękkości warzyw. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)