Placki warzywne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2163
Placki warzywne
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 zielona cukinia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwiartki i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte składniki przełożyć do miski. Jajko wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mąką, szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepane składniki przelać do pokrojonych warzyw i całość wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i łopatką nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron do miękkości warzyw. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów