Placki malinowe ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1201
Składniki:
- 500 g świeżych malin
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Maliny umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie w rozwałkowanym cieście kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, a po ubiciu wysmarować nią upieczone wcześniej ciasto. Wszystko udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)