Placki malinowe ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1201
Placki malinowe ze śmietaną
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g świeżych malin
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Maliny umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie w rozwałkowanym cieście kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, a po ubiciu wysmarować nią upieczone wcześniej ciasto. Wszystko udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów