Placki tortilli z krewetkami, oliwkami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Placki tortilli z krewetkami, oliwkami i serem
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera cheddar
  • 15 g tartego parmezanu
  • 8 mrożonych krewetek
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Placki tortilli połamać na kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i przełożyć liśćmi sałaty. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na placki tortilli. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią składniki na talerzu. Dodać do tego pokrojone wcześniej oliwki. Całość polać majonezem, posypać tartym serem cheddar i parmezanem. Wszystko polać keczupem i jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów