Placek z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3144
Składniki:
- 6 ziemniaków surowych
- 2 ziemniaki gotowane
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Sos:
- 3 pomidory
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki margaryny
- oregano
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżka kukurydzy
- mąka do zagęszczania sosu
- maggi
- 1 łyżka koperku
Opis przygotowania:
Ziemniaki surowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Gotowane przemielić przez maszynkę. Z tartych ziemniaków odcisnąć nadmiar soku i połączyć z gotowanymi. Do masy dodać tartą cebulę, mąkę, sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć duży placek (na całą patelnię) i dość gruby.
Sos: cebulę pokroić w kostkę i smażyć, aż będzie szklista. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojone i obrane ze skórki pomidory, oregano, sól, pieprz i pokrojoną drobno paprykę. Dusić wszystko, aż będzie miękkie. Na koniec dodać groszek i kukurydzę. Zagęścić mąką. Doprawić maggi. Sos nałożyć na placek i posypać koperkiem.
Sos: cebulę pokroić w kostkę i smażyć, aż będzie szklista. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojone i obrane ze skórki pomidory, oregano, sól, pieprz i pokrojoną drobno paprykę. Dusić wszystko, aż będzie miękkie. Na koniec dodać groszek i kukurydzę. Zagęścić mąką. Doprawić maggi. Sos nałożyć na placek i posypać koperkiem.
Komentarze (0)