Placek z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3144

Składniki:

  • 6 ziemniaków surowych
  • 2 ziemniaki gotowane
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 3 pomidory
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • oregano
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 łyżka kukurydzy
  • mąka do zagęszczania sosu
  • maggi
  • 1 łyżka koperku

Opis przygotowania:

Ziemniaki surowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Gotowane przemielić przez maszynkę. Z tartych ziemniaków odcisnąć nadmiar soku i połączyć z gotowanymi. Do masy dodać tartą cebulę, mąkę, sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć duży placek (na całą patelnię) i dość gruby.

Sos: cebulę pokroić w kostkę i smażyć, aż będzie szklista. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojone i obrane ze skórki pomidory, oregano, sól, pieprz i pokrojoną drobno paprykę. Dusić wszystko, aż będzie miękkie. Na koniec dodać groszek i kukurydzę. Zagęścić mąką. Doprawić maggi. Sos nałożyć na placek i posypać koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów