Placek z serem twarogowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2258
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pęczek bazylii
Opis przygotowania:
Letnią wodę przelać do miski, dodać drożdże suszone i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać do tego mąkę, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie do ciasta dodać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć na blachę do pieczenia. Ser twarogowy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, po czym niewielką jego część nałożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż się przyrumieni. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nałożyć na to bazylię i pozostały ser twarogowy.
Komentarze (0)