Ocet śliwkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3945
Ocet śliwkowy
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g cukru
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 3 goździki
  • 2 cm cynamonu
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 kg śliwek węgierek

Opis przygotowania:

Śliwki dokładnie umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Ocet spirytusowy przelać do garnka, dodać ocet jabłkowy, wodę, cukier, sok cytrynowy, cynamon oraz goździki i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i gorącym wywarem zalać pokrojone drobno śliwki. Całość przykryć i odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie zalane składniki przecedzić przez sito. Przecedzony wywar zagotować drugi raz, po czym ściągnąć z ognia i znowu zalać nim odcedzone śliwki. Trzymać ponownie przez 8 godzin, po czym dokładnie przecedzić przez sito. Po tej czynności jest już gotowy do spożywania. Ocet śliwkowy doskonale nadaje się po polania sałatek, mięsa oraz ryb.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów