Ocet śliwkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3945
Składniki:
- 350 g cukru
- 200 ml octu spirytusowego 10%
- 200 ml octu jabłkowego
- 3 goździki
- 2 cm cynamonu
- 1 l wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 kg śliwek węgierek
Opis przygotowania:
Śliwki dokładnie umyć, osączyć z wody, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Ocet spirytusowy przelać do garnka, dodać ocet jabłkowy, wodę, cukier, sok cytrynowy, cynamon oraz goździki i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i gorącym wywarem zalać pokrojone drobno śliwki. Całość przykryć i odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie zalane składniki przecedzić przez sito. Przecedzony wywar zagotować drugi raz, po czym ściągnąć z ognia i znowu zalać nim odcedzone śliwki. Trzymać ponownie przez 8 godzin, po czym dokładnie przecedzić przez sito. Po tej czynności jest już gotowy do spożywania. Ocet śliwkowy doskonale nadaje się po polania sałatek, mięsa oraz ryb.
Komentarze (0)