Sos śliwkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4435

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych śliwek
  • 1 jabłko winne
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • majeranek

Opis przygotowania:

Śliwki ubyć, pokroić na połowy i wydrylować pestki. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić w rondlu, dodać do niego śliwki, jabłko, sól, cukier, posypać suto majerankiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 15 minut, do czasu powstania sosu. Podczas duszenia potrząsać rondlem kilka razy. Gotowy sos podajemy do schabu lub innego mięsa.

0 komenatrzy

Podobne przepisy