Sos śliwkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5429
Składniki:
- 1/2 kg świeżych śliwek
- 1 jabłko winne
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- sól
- majeranek
Opis przygotowania:
Śliwki ubyć, pokroić na połowy i wydrylować pestki. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić w rondlu, dodać do niego śliwki, jabłko, sól, cukier, posypać suto majerankiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 15 minut, do czasu powstania sosu. Podczas duszenia potrząsać rondlem kilka razy. Gotowy sos podajemy do schabu lub innego mięsa.
Komentarze (0)