Sos śliwkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5429

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych śliwek
  • 1 jabłko winne
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • majeranek

Opis przygotowania:

Śliwki ubyć, pokroić na połowy i wydrylować pestki. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić w rondlu, dodać do niego śliwki, jabłko, sól, cukier, posypać suto majerankiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 15 minut, do czasu powstania sosu. Podczas duszenia potrząsać rondlem kilka razy. Gotowy sos podajemy do schabu lub innego mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów